Marijke Zwart
 
De Biografie

Marijke woont en werkt al jaren in Mijdrecht. Voltooide de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost in Breda afdeling grafische vormgeving en de VLVU lerarenopleiding Tekenen in Amsterdam. Na een aantal jaren te hebben gewerkt als docente Tekenen in het voortgezet onderwijs is ze thuis schilderlessen gaan geven aan volwassenen. Daarnaast schildert ze zelf en werkt ze ook in opdracht. Ze heeft inmiddels diverse prijzen gewonnen.

In haar schilderijen staan mensfiguren centraal, maar ook landschappen keren regelmatig terug. Haar manier van werken is opvallend: ze werkt dikwijls in banen en bijna altijd zijn er flarden van letters en tekst te herkennen. Veelal is er sprake van een mengeling van figuratief en abstract.

Ze schildert in acryl, aquarel en gemengde technieken. Ook wordt er regelmatig geëxperimenteerd met andere materialen; dat zorgt soms weer voor verrassende effecten. Haar kleurenpalet is wisselend en hangt af van het onderwerp. 

De Samenwerking

Met Marijke kwam ik bij puur toeval in contact. Eén van haar leerlingen bezocht de lijstenmakerij en Marijke kwam eigenlijk ‘gewoon’ mee. Het zien van enkele COMPO-ART werken bracht bij haar zoveel emotie en later inspiratie teweeg dat een samenwerking wel moest ontstaan.

Op mij maken haar landschappen en mensfiguren indruk. Ze zijn zo sterk neergezet, vol kleurig vuur en met een pakkende stijl en vorm, dat ik direct de COMPO-ART mogelijkheden zag. De blokkade die ze ervoer bij één van haar werken was de aanleiding om hier een COMPO-ART ‘twist’ aan te geven met veelbelovende gevolgen. Het betreffende werk was een hit bij de eerste tentoonstelling waar het kwam te hangen en is verkocht. Het besef was daar: dit smaakt duidelijk naar meer.

Terug naar COMPO-ART® Kunstenaars